All Creatures Great and Small

Het klompenspoor de bergen door #5 Print E-mail
Written by Mirjam de Leon   
Thursday, 26 September 2013 00:00
Share

 

 

Vol goede moed, met grote teugen de koude lucht inademend (eindelijk vriest het) hijsen we alles de auto in en vertrekken.

Vesten, jassen en dassen aan; rugzakken om en dan lopen Frank en ik als een stelletje jonge klipgeiten de berg op. De klim begint op 1700 meter boven NAP. Met bepakking dartelen we over smalle bergpaadjes naar een hoogte van ruim 2 kilometer. En dat op onze ouwe dag......ondertussen de bejaarden (knarsetandend) terug groetend die ons -enthousiast bejegenend- met nog groter gemak passeren, maar ja die wonen hun hele leven al op deze hoogtes en spelen duidelijk vals.
Jarenlange training is hier aan vooraf gegaan en het resultaat is er naar. Binnen korte tijd zijn we boven.
Vandaag was een traktatie.

Glacier

Vanmorgen stond de thermometer ruim onder 0 maar we waren goed voorbereid van huis gegaan. Met de uit Nederland meegebrachte extra fleecevesten, handschoenen, petten, wollen kolletjes, koltruien en shawls en de nog aangeschafte thermohandschoenen, de opgeladen batterijen en extra geheugenkaartjes, reden we naar de parkeerplaats onderaan de gletsjer voor de klim naar de Pika's en, als we erg gelukkig zouden zijn, de alpen marmotten. ( sorry Doeke)

Hoary
Op ons eerste stuk werden we verwelkomd door een mooi harig jongetje. Dolgelukkig stonden we te filmen, fotograferen en te genieten. Hij ook trouwens. Tegenliggers op dit smalle pad vertelden, bij het zien van onze gelukzaligheid, dat er boven "nog veel meer waren". Hele families!

 

Uren hebben we tenslotte boven doorgebracht, ondanks warme lagen kleding, verkleumd tot in het bot. Het mooiste weer, dus licht, van de wereld want het sneeuwde. De marmottenkinderen, duidelijk gewend aan mensen, lieten zich van alle kanten bewonderen. De Pika's -die je gewaar wordt door hun gefluit, vandaar dat ze in het Nederlands Fluithaas heten- waren minder toeschietelijk. Vooral toen er een wezel (!!!!!!) langskwam rennen, op jacht - en naar later bleek had dit slanke wezentje Pika's op het menu staan- waren de kleintjes in een mum van tijd uit het zicht. Vooral de stilte viel ons op, gefloten werd er nog nauwelijks. (Fluitjes tussen de deur?)

Jongetje

Omringd door zoveel gezelligheid konden wij ons geluk echter niet op en hebben vandaag (in ongeveer 4 uur tijd) ieder zo'n 850 foto's weg staan schieten. Godverde, godverde, dat wordt weer dagen uitzoekerij.

De Klee's worden hier achterna gezeten door hordes toeristen, de ambulances rijden af en aan als er weer eentje op de horens is genomen (beest door het lint, hormonen zijn oren uit, auto met Japanners, raampje open: FLITS....deuk in de auto, Japanner hartaanval, broeders ook weer nut) en de vrachtwagenchauffeurs staan duizend doden uit als ze met 100 aan komen kachelen en er weer iemand boven op zijn rem gaat staan op de snelweg omdat er wat lieftallige bergschapendames op de weg staan te likken......

Geen Moose gezien, maar verder wel zo veel moois. Het is gewoon genieten.

Enfin, het T-shirt voor Moose is op de bus, de laatste klompjes voor Janet en Richard ook; de ijskast is bijna leeg en de champagne bijna op. Het wordt denk ik zo'n beetje tijd de koffers in te pakken (als alles er in past.... en anders roltas nummer 5 ook maar in gebruik te nemen) en morgen de laatste volle dag in te gaan.

Morgen nog een mooie middellange bergrit. Mocht er - in tegenstelling tot andere dagen - niets meer gebeuren dan was dit het slot van het klompenspoor de wereld door. De klompen zijn op de plek van bestemming aangekomen. De klompendans kan beginnen.

..

 

 

 

 

Last Updated on Sunday, 22 February 2015 16:11
 
All Creatures Great and Small